OACI -> where we are -> europe -> Belgium

Gevangenis bediening

cel venster

cel venster

Turnhout gevangenis

Turnhout gevangenis

Op advies van Sam Reimer en na er voor gebeden te hebben, heb ik mij in 1985 kandidaat gesteld om te gaan werken in de gevangenis, als gevangenis aalmoezenier.
Merksplas (benjamin)

Merksplas (benjamin)

Na verloop van tijd ben ik aangenomen, en in al die jaren heb ik in verschillende gevangenissen mogen dienen. De eerste gevangenis was de Hulp gevangenis van Leuven, daarna Mechelen, Dendermonde, Brussel: Sint Gillis, en weer terug in Mechelen, en Leuven Hulp.

In de gang van de gevangenis zag ik een man passeren met het uiterlijk van een Chinees. Ik vroeg aan de bewaker of er een Chinees was op zijn afdeling. “Oh, dat weet ik niet,” was zijn antwoord. “Mag ik even gaan zien?” vroeg ik hem. “Gij doet maar”, was zijn antwoord. Ik ben naar die bewuste cel gegaan, en ja hoor een Chinees, die alleen maar Chinees sprak….. Ik heb hem een NT in het Chinees gegeven. Een week later kreeg ik toelating om een video van het leven van Jezus in het Chinees aan hem te laten zien. (dat moest in twee keer). Na die videovertoning liet hij mij weten, (door aan te wijzen in zijn Bijbel) aan de hand van Jezus die gedoopt werd, dat hij ook gedoopt wilde worden (in de gevangenis????). Dat gaat dus niet zomaar. Ik heb toen een Chinese voorganger gebeld en die is een week later meegekomen naar de gevangenis. Na nog geen tien minuten gingen we bidden, en heeft deze Chinees zijn leven aan God gegeven. En hij bedankte mij voor wat ik gedaan had. (ik had hem alleen maar voor een video gezet en een Bijbel gegeven). Twee weken later was hij al weer weg; terug naar China (met Bijbel). Later kwam ik een man tegen uit Mongolië. Hij sprak alleen zijn moedertaal en kon dus met geen mens echt communiceren. Een week later ben ik terug gekomen met een Bijbel in zijn eigen taal; het Mongools ( via EAS ). Die is hij gaan lezen. Toen ik hem in het zomerverlof nog eens opzocht en naar zijn Bijbel keek, lag er een papiertje ver in het NT. Ik vroeg hem of hij de Bijbel door gelezen had. Hij maakte mij toen duidelijk dat dit de derde keer was dat hij de Bijbel door las……… Een dag later werd hij over geplaatst om terug gestuurd te worden. Ik heb niet meer van hem gehoord, maar de Bijbel heeft hij mee genomen. Bid ook voor deze man, en de anderen die we regelmatig ontmoeten en spreken in de gevangenis.

In gevangenis

In gevangenis

In maart 2006 ben ik overgeplaatst naar de gevangenissen in de Kempen. Daar zijn vier gevangenissen. De gevangenis in Merksplas is een grote gevangenis met ongeveer 700 gevangenen. Er zijn dan ook meerdere aalmoezeniers werkzaam. Niet de gemakkelijkste plaats om te werken. Door gevangenen wordt deze gevangenis ook wel genoemd: "de vergeetput", "Alcatraz" of "de hel van het noorden....". Dit zegt al iets over hoe gevangenen het zien. Bidt voor dit werk achter de tralies. Ik bezoek de gevangenis van Turnhout. Dit is meer een gevangenis zoals ik dat gewend ben van Leuven en Mechelen. Daar deed ik elke twee weken een Eredienst. De andere week deed ik een Eredienst in de gevangenis van Wortel. Inmiddels is er een vervanger in de gevangenis van Turnhout, en een vervanger in de gevangenis van Wortel. Het teem van aalmoezeniers en vrijwillig aalmoezeniers in de Kempe (Hoogstraten, Wortel, Merksplas en Turnhout) zijn alle acht mensen uit Nederland afkomstig. Bid dat er meer goede Vlaamse christenen zullen komen om gevangeniswerk als een bediening te gaan doen.

april 2014 ben ik begonnen in een hele nieuwe gevangenis te Beveren. Daar moest alles vanaf nul beginnen. Het is voor mij een aangename werksfeer. Er komen nu wekelijks een acht tal mannen naar de Eredienst. Met enkele heb ik ook een persoonlijk gebed van toewijding gebeden. Naast het aalmoezeniers werk in de gevangenis heb ik ook sinds begin 2014 actief als lid in de commissie voor gevangenis aalmoezeniers in Belgie.

OACI -> where we are -> europe -> Belgium