OACI -> where we are -> europe -> Belgium

De Verandering

'De Verandering': Vriendschap met criminelen

de verandering

de verandering

‘Elk mens, wie hij of zij ook is, heeft een hart en daar probeer ik dichtbij te komen’

Dinsdag 12 januari 2010, 22:50 NED2 - Catherine voor de Verandering.

Ben van den Akker (57) wordt christelijk opgevoed, maar het geloof van zijn ouders zegt hem weinig en naar de kerk gaan vindt hij al helemaal niks. Toch komt er een periode in zijn leven waarin hij nadenkt over de zin van het leven. Op zeker moment komt hij in contact met een groep christelijke jongeren die hem vertellen over de bijbel. Zij vertellen Ben dat er een God is die van hem houdt en waarmee je een persoonlijke relatie kunt hebben. Dat laat hem niet los en Ben krijgt een groeiend verlangen om die God beter te leren kennen. 'De Verandering': Vriendschap met criminelen

Ben zegt daarover: ‘Ik ben toen op een zaterdagavond op de knieën gegaan en heb gebeden: ‘God, als U werkelijk bestaat, dan wil ik mijn leven aan U geven.’ Er kwam geen donder, ook geen bliksem, maar wat ik voelde was – ook in de dagen erna – dat God een plan met mijn leven had. Een heel blij gevoel. Ik ben sindsdien nooit meer dezelfde geweest. Mijn leven is veranderd.’

De nieuwe zin die Ben in het leven krijgt, wil hij op den duur niet voor zichzelf houden. Ben schudt zijn verlegenheid van zich af en gaat voor publiek optreden om zijn boodschap uit te dragen naar zijn omgeving. Als christelijke goochelaar vertelt hij overal waar hij kan mensen over God en hoe zijn leven nieuwe zin kreeg.

Ben is een creatieveling en staat open voor nieuwe uitdagingen. In 1985 gaan voor hem nieuwe deuren open en gaat hij in België als aalmoezenier (gevangenispastor) aan de slag. In de diverse gevangenissen die Ben bezoekt probeert hij gesprekken aan te knopen met gevangenen, op verzoek, maar ook op eigen initiatief. Regelmatig houdt hij er zelfs kerkdiensten.

Ben vertelt: ‘De gevangenen reageren eigenlijk altijd positief, het is zelden dat het ze niet uitkomt. Ze hebben behoefte om vriendschap te sluiten. Echte vrienden hebben ze vaak niet. Verder hebben ze ook de verwachting dat ik het over God ga hebben. Maar ik heb het ook over alledaagse dingen, kijk ik om me heen, dan zie ik foto’s van een gezin hangen bijvoorbeeld. Op lange termijn bouw je ook wat op.’

Op de vraag van Catherine waarom Ben vriendschappen wil sluiten met moordenaars en kinderverkrachters, reageert Ben beslist: ‘Elk mens, wie hij of zij ook is, heeft een hart en daar probeer ik dichtbij te komen.’ Ben probeert gevangenen altijd als mensen te blijven zien, die buiten de maatschappij geplaatst zijn en zich vaak afvragen wat hun leven nog voor zin heeft.

‘Ik ben zelf ook maar een mens en elk mens heeft zwakke punten.’ Ben ziet daarom in de kern weinig verschil tussen criminelen en nette burgers.

Bekijk in de laatste uitzending van 'Catherine voor de Verandering' hoe Ben van den Akker met een goocheltruc Catherine probeert duidelijk te maken wat hij gelooft.

De Verandering

De Verandering

(Enkele reacties) Anoniem uit Zoetermeer, 12 januari 2010 23:41 uur

Ik heb het programma voor het eerst bekeken op dinsdag 12 januari. Ik vond dat Ben van den Akker het heel goed deed. Hij liet zich niet afbluffen door Catherine. Criminelen zijn ook mensen en als je er niet mee gaat praten zullen ze niet veranderen. Dus het is goed dat er iemand op bezoek komt in de gevangenis. Wat Ben aangaf is dat hij ook had kunnen doorschieten en zelf crimineel had kunnen worden. Ben dacht goed na voordat hij antwoord gaf. Ik vond Catherine niet sympathiek maar wel goed hoe ongelovigen tegen bepaalde mensen aankijken die later tot geloof zijn gekomen. Je kunt het niet uitleggen hoe zo een stap gaat. Het is inderdaad een gevoel en zoektocht hoe je leven gaat verlopen. Ik vind het een goed programma, de EO heeft veel goede programma's.

De Saeger Kamiel, 14 januari 2010 17:44 uur.

Proficiat met je getuigenis Ben! Doe zo voort!

Hallo Ben en Marian. Een grote verrassing Dinsdagavond toen ik naar de tv keek en opeens mijn broer zag. Ik wist nergens van ,dus ik was helemaal verbaasd. Het was een goed interview dus proficiat .Je mag er trots op zijn. Hartelijke groeten van Jan en Riet.

OACI -> where we are -> europe -> Belgium